Sonate în loc de cadouri: un dar special de crăciun de la Igor Levit

Igor Levit, pianistul de renume mondial și Artist Steinway, cântă între lemne și utilaje pentru angajații Steinway & Sons în Hamburg, în „locul de naștere” al instrumentului care îi este central vieții.

O scurtă privire în fabrica Steinway: părți de pian din lemn sunt împrăștiate peste tot în spațiul enorm al fabricii, angajații poartă căști de protecție a urechilor, iar uneltele și utilajele huruie. Peste tot așchii de lemn, praf și miros de lemn. Iar în mijlocul a toate acestea: un strălucitor pian negru Steinway. În jurul său, a fost aranjat un semicerc de banchete care sunt încă goale.

Pe 6 decembrie, în loc de ciocolată în șosete, angajații Steinway s-au bucurat de muzică din partea unui oaspete aparte: Igor Levit care spune că a cânta pentru toți acei oameni, de care propria sa profesie depinde, este un lucru foarte important pentru el. La amiază, a venit, în sfârșit, timpul, și constructorii de pian, tâmplarii, specialiștii în polisare și staff-ul administrativ și-au părăsit locurile unde lucrau venind în fabrică. Levit, la 31 de ani, a apărut bine dispus salutându-și onoranta audiență. Le-a promis ascultătorilor o „combinație de inocență și nechibzuință” și a început concertul din fabrică cu „piesa vecină Sonatei Lunii” a lui Beethoven, sonata „Quasi una fantasia (Op. 27, no. 1) în Mi bemol major. Urmând sonorității acesteia bogate, a schimbat în jazz, captivând auditoriul de la Steinway cu emoționanta Peace Piece.

Ea a fost compusă de pianistul jazz american Bill Evans, decedat în 1980, a cărui improvizație a invocat-o Levit la pian cu ajutorul unui transcript. Peace Piece este caracterizată de o recurentă sonoritate a basului care creează o atmosferă calmă, acompaniată de motive diferite ce culminează la final într-un tril „sălbatec de păsărele”.

„Muzica îți face ceva!” sintetizează Levit, iar audiența din fabrică a putut fără îndoială confirma aceasta. Era clar cât de importanți sunt ascultătorii pentru Levit și a rămas foarte calm atunci când, dintr-o dată, un utilaj din fabrică a început să facă zgomot. „Când mașinăria a pornit, singurul gând din mintea mea era: oare să cânt puțin mai tare astfel încât să mă poată auzi și oamenii din spate?”, a remarcat glumind după concert Igor Levit.

            Mulțumirea și entuziasmul erau lizibile și pe chipurile celor doi oaspeți care câștigaseră vizita la concert pe pagina de Facebook. Ei l-au putut întâlni în persoană pe prietenosul și sincerul Igor Levit și s-au putut bucura și de biletele pentru concertul de seară de la Leiszhalle Hamburg.

            După vizita lui Igor Levit, testimonialul său scris va atârna pe „Wall of Fame” de la Steinway, alăturându-se astfel ilustrului grup de pianiști de talie mondială.

    Contactați-ne