Dakota Jackson

Creațiile sale Steinway poartă ADN-ul unui magician: Dakota Jackson

Strânsa colaborare dintre Steinway & Sons și Dakota Jackson durează de mai bine de 20 de ani. Rafinatele design-uri de pian ale artistului american impresionează prin liniile clare și prin elementele lor stilistice unice, aproape „magice”. După cum era de așteptat, drumul carierei designer-ului de mobilier, născut în 1949 în New York, a fost unul special: Dakota Jackson provine dintr-o familie de magicieni profesioniști. A început ca magician, dansator, pianist și și-a încântat audiențele prin trucurile sale magice.

Jackson și-a descoperit pasiunea și talentul pentru design-ul de mobilă atunci când, tânăr fiind,  s-a mutat din Queens în Chelsea – cartierul artiștilor din New York. A devenit parte din „American Art Furniture Movement” și s-a făcut cunoscut ca designer. Creațiile sale au fost mereu inspirate din lumea magiei și iluzionismului. A creat prima sa opera de artă în 1974: Yoko Ono i-a comandat crearea unui „mystery desk” pentru John Lennon. Acest birou personalizat  cu compartimente secrete i-a fost dăruit lui Lennon cu ocazia celei de-a 34-a aniversări.

În 1978, Jackson și-a inaugurat prima fabrică de mobilier și piane. Una dintre cele mai importante creații ale sale este „scaunul de bibliotecă” care astăzi poate fi găsit în peste o sută de universități din întreaga lume. Lista expozițiilor și premiilor sale este lungă.

Parteneriatul său de succes cu Steinway & Sons a produs deja două design-uri unice de pian în trecut. Pentru cea de-a 300-a aniversare a invenției pianului, în 2000, Dakota Jackson a creat „Ediția Limitată Tricentenară”. Pentru cea de-a 160-a aniversare a Steinway & Sons, el a creat grațioasa Ediție Limitată „Arabesque” care a câștigat în 2014 „Red Dot Award”. „Pentru mine, Steinway este sinonim cu pianul. Nu aș crea design-uri de pian pentru nicio altă companie”, explică Jackson.

Jackson s-a depășit pe sine odată cu ultima sa creație. Într-un proiect ce a durat mai mulți ani și în strânsă colaborare cu virtuozul pianist Lang Lang, el a creat „Black Diamond”, limitat la 88 + 8 piane în întreaga lume. Tema: diamantul negru, o gemă misterioasă și extrem de rară care, literal, nu este din această lume. Este la fel de unic, genial și special precum interpretările extraordinare ale lui Lang Lang, iar șlefuirea, sunetul și emoția sa merg direct în inima lui Jackson și sunt, potrivit acestuia, ascuțite „precum un stiletto”.

Dakota Jackson și-a imprimat acest sentiment în design-ul acestui instrument născut din pasiune: el a împodobit lateralele picioarelor pianului cu monturi argintii zvelte care par a fi un stiletto. Un alt aspect care iese în evidență este suportul de capac în formă de s, un element particularizant recurent și la celelalte modele ce poartă semnătura sa. „Cred că Black Diamond este expresia vizuală a posibilităților nelimitate”, povestește Jackson – la fel ca interpretările cu adevărat „din altă lume” ale lui Lang Lang.

    Contactați-ne