Billy Joel

Omul Pian care celebrează dragostea

Vești bune: pe 22 ianuarie, la timp pentru ziua Sf. Valentin, Columbia Records și Legacy Recordings au lansat She’s Got A Way: Love Songs, al Artistului Steinway Billy Joel. Albumul este o colecție nouă de 18 cântece de dragoste extrase din cele trei decade de înregistrări ale legendarului compozitor, poet și interpret. Este pe de o parte prima lansare de după 2011, an când a avut o dublă lansare The Piano Man Legacy Edition și The Complete Albums Collection, iar pe de altă parte este prima compilație de acest gen a celor mai înflăcărate, pasionate și tandre compoziții.

Pentru Joel, dragostea pentru muzica clasică este puternică, o muzică redescoperită după o lungă carieră de muzică rock și pop. Glumește adesea, chiar dacă cu o umbră de tristețe, despre iubiri câștigate și pierdute, referindu-se uneori la soțiile sale (un trio) ca la ex-prima, ex-a doua și ex-a treia. Însă, în mod evident, judecând după șoaptele sale privitoare la She’s Got A Way, bărbatul știe câte ceva despre pasiune. Noul album reunește cele mai evocative și mișcătoare cântece de dragoste, hit-uri iconice alăturate unor selecții mai puțin cunoscute, incluzând „Just the Way You Are”, „Honesty”, „She’s Always a Woman”, „Travelin’ Prayer” (partea a doua a single-ului „Piano Man”), evocativa „Nocturne” instrumentală (din Cold Spring Harbour 1971) și versiunea lui Joel a melodiei „Shameless”.

Ca și pianele Steinway & Sons la care cântă, Joel este originar din New York. Născut în Bronx și crescut în suburbiile din Hicksville, a început studiul pianului la vârsta de patru ani, urmând tatălui său, un pianist de muzică clasică. A realizat, însă, de tânăr, faptul că cariera sa muzicală va avea un alt traseu.

„Mi-am dat seama timpuriu că nu voi fi un pianist de concert”, i-a spus lui Alec Baldwin într-un interviu radio. „Nu am mâinile lui Rachmaninoff, ale lui Horowitz. Am mâini puternice, însă am degetele scurte”, a spus el. Așadar Joel a lăsat lecțiile de muzică clasică în spate, și curând s-a trezit cântând muzică cu popularitate în fața unor audiențe receptive. De fapt, a renunțat la liceu ca să își ajute mama să plătească facturile cântând la pian în barurile locale, iar traiectoria carierei sale muzicale l-a dus de atunci prin 33 de hituri top 10, șase premii Grammy și vânzări de peste 150 de milioane de albume.

În 2012, Omul Pian a fost onorat de Steinway & Sons prin instalarea unui portret pictat în Steinway Hall, Manhattan. Joel este primul pianist non-clasic imortalizat în colecția Steinway Hall. Portretul său este alăturat muzicienilor legendari incluzându-i pe Sergei Rachmaninoff, Franz Liszt, Arthur Rubinstein, Ignacy Paderewski și alții.

„Acolo e Horowitz. Nu știu cât de nebun este să mă aibă atârnând lângă el”, a glumit la ceremonia de instalare, înainte de a deveni serios: „Sunt onorat să fiu prezent în Steinway Hall, alături de acești mari artiști”, a spus el.

Este mândru, a declarat, să reprezinte Steinway. „Ei fac piane după moda veche. Nu sunt produse de masă, sunt lucrate manual… e un pian fenomenal. Există o particularitate la pianele produse individual pe care o apreciez, la fel ca la chitarele produse artizanal.”

Vorbăreț și ager, iute glumeț (și să-ți aprindă țigara), Billy Joel este cel mai fluent cu degetele. La interviuri, dacă este vreun pian prin preajmă, sare frecvent la claviatură să-ți dea un exemplu, să spună o poveste. Iar când degetele sale ating un pian Steinway, precum s-a întâmplat în timpul memorabilului interviu pe care l-a oferit lui James Lipton la emisiunea Inside the Actor’s Studio, explică clar și precis, trasându-și evoluția carierei de la muzica clasică, cea care l-a inspirat întâi.

„Înainte de a scrie vreodată un cântec pop, am început să cânt muzică clasică”, spune el. „Am cântat Mozart înainte de a-i cânta pe Lennon sau McCartney. Am cântat Beethoven înainte de a cânta Billy Joel. De aceea, există elemente de muzică clasică în aproape toate cântecele mele.” Apoi sare și merge la Steinway-ul din spatele său să demonstreze asta. Trece rapid prin riff-uri din „Uptown Girl” și „For the Longest Time”, adăugând complexe digitații și un ritm tradițional care, într-adevăr, redă hiturile pop într-un distinct ton clasic.

„Iar acum, spune el, m-am reîntors la ascultarea muzicii clasice, și am un sentiment pe care nu îl mai simt de la rock and roll. Voi iubi mereu rock and roll-ul și mai ales pe cel din tinerețea mea, dar nu mai am aceeași vârstă și nu îmi mai provoacă ce îmi provoca în trecut. Însă când îl ascult pe Beethoven… îmi place chestia. E ca prima mea iubire. Nu este un efort. Nici măcar nu o văd ca o trecere. Muzica este muzică.”

Pentru a-și spune poveștile muzicale, este univoc în privința preferința pianului Steinway. „Chitariștii vorbesc despre chitarele lor ca și cum ar fi femei… vorbesc despre lemn și formă, a spus Joel. E același lucru și cu pianele”. Vorbește ca un bărbat îndrăgostit. Iar în ianuarie am celebrat această dragoste cu el. Urmăriți She’s Got a Way: Love Songs. Și urmăriți-le în continuare –  pentru că dacă un lucru este sigur, e acela că Omul Pian mai are ceva de spus.

Despre Billy Joel

Având peste 150 de milioane de albume vândute de-a lungul carierei sale de patru zeci de ani, Billy Joel este unul dintre cei mai cunoscuți și respectați artiști din lume. De la semnarea primului său contract solo în 1972, a avut 33 de piese Top 40, toate compoziții personale.

Pianistul american, cantautor, interpret și compozitor are șase premii Grammy câștigate (și 23 de nominalizări Grammy în total), iar în 1990 a primit Grammy Legend Award.

Numărat în 1992 între Songwriters Hall of Fame, Joel a câștigat în 2001 Premiul Johnny Mercer, cea mai înaltă distincție a organizației. În 1999 a fost introdus în Rock & Roll Hall of Fame, și a primit Recording Industry Association of America Diamond Award, premiu acordat celor care au vândut peste 10 milioane de albume. Pentru realizările sale ca muzician și filantrop, Billy Joel a fost onorat în 2002 ca MusiCares Person Of The Year de către MusiCares Foundation și National Academy of Recording Arts & Sciences.

Pe 20 septembrie 2004 Billy Joel a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame în Los Angeles, adăugând încă o realizare carierei sale extraordinare. „Movin’ Out” un musical Broadway bazat pe muzica lui Joel sub direcția și coreografia Twyla Tharp, a fost nominalizat la 10 Tony Awards și a câștigat două, incluzând premiul pentru cea mai bună orchestrație – primul premiu Tony pentru Billy – și pentru cea mai bună coreografie. 

www.billyjoel.com

    Contactați-ne